Драмата на Анна! Ще кара ли въобще отново ски? Лекарят говори!

7dniski.bg23.10.20151min1870

Утре в Зьолден се открива Световната купа, но почти всички говорят за ужаса, който сполетя носителката на Големия кристален глобус при жените Анна Фенингер. Любимката на домакините претърпя операция на коленете, след като падна тежко по време на тренировка на глетчера Ратенбах и ще пропусне целия сезон. Така Австрия почти сигурно се прости с мечтата отново да завоюва най-престижния трофей в алпийските ски и при жените, и при мъжете, като ще се надява поне Марсел Хиршер да защити трофея.
Оказало се, че Фенингер е понесла много тежки поражения. Предните кръстни връзки в коляното на десния й крак са напълно скъсани, а страничните силно разтегнати. Има увреждания по менискуса и сухожилието.
– Операцията мина успешно. Контузията й е много сериозна, но не е най-тежката, която би могъл да получи един скиор. Тепърва ще решаваме дали може да напусне болницата още сега. Ще трябва да ходи с патерици пет седмици. После постепенно ще започне терапия. Нуждае се от поне 12 месеца почивка. След това ще стане ясно дали ще може да се състезава отново. Ако се е оправила напълно, ще може да започне да възстановява мускулатурата на крака си – заяви д-р Кристиан Хозер от клиниката в Инсбрук. Той има сериозен опит в работата със скиорски травми, като негови пациенти вече са били Аксел Лунд Свиндал, Линдзи Вон и Бени Райх. Хирургът разкри, че това не е единственият проблем пред Анна.
– Оказа се, че и другото й коляно има нужда от операция. Предстои да решим дали отново да легне под скалпела. Разбира се, тя е в шок. Напълно съсипана е психически. Но все пак аз смятам, че един ден тя отново ще може да се състезава – добави докторът.
В австрийския тим са изумени от тежката травма, но се оказа, че нещастието на Анна е било въпрос на време.
– Беше нормално тренировъчно каране. Пистата беше перфектна, нямаше никакви бабуни. Много нещастно падане, но това се случва в ските. Вътрешният й крак се подхлъзна. Отначало коляното не я болеше много, но после болката се засили – заяви личният й треньор Майнхард Тачъл.
През цялото лято обаче подготовката на Анна била спъвана от проблеми с коляното. Връзките й създават проблеми от години, а миналия месец болките дотолкова се усилили, че тя временно прекратила тренировки.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *