Геройско! Дизела се опъна на Драгалевския лифт, аха да го надбяга

7dniski.bg26.07.20151min4160

Точно 101 професионалисти и аматьори се включиха днес в екстремното състезание на Витоша “Можеш ли да се изкачиш по-бързо от лифта”. Най-близо до успех в предизвикателството бе Кирил Николов-Дизела, на когото само 3 секунди не стигнаха, за да спечели неравното състезание.
Стартът на нетрадиционната, но изключително изморителна надпревара бе от долна станция на лифта “Бай Кръстьо” над Драгалевци (надморска височина 925 м). Финалът бе на горна станция на лифта в местността Бай Кръстьо (1370 м). Дължината на двете трасета бе съответно 1,8 и 2,3 км, а денивелацията – 411 м, като всеки можеше да избере по кое трасе да участва.
Организатори на атрактивното състезание са “Витоша ски” и сдружение “Маратон” с подкрепата на MaxSport, Fibank, Salomon, Suunto, EA7 и Siven.
В масовия старт участваха 84 души. При професионалистите бяха 17. Сред тях личаха имената на лидерите в планинското бягане Кирил Николов-Дизела, който преди години бе изпреварвал лифта с 5 сек, Шабан Мустафа, Йоло Николов, Димчо Мицов. В състезанието се включи и известният кенийски бегач Пол Коеч. Той бе доведен лично от рекордьора ни на 3000 м с преп. Митко Ценов. Митко също бе на Витоша, но предпочете да не стартира в нетрадиционната надпревара, тъй като в следващите седмици му предстоят доста сериозни състезания, включително и световното първенство в Пекин в края на август.
След много сериозна битка с топлото време и стръмното трасе с най-добро време на финала пристигна Кирил Николов-Дизела – 14:41,18 мин. Той обаче изостана на 3 сек от съдията, който бе на лифта.
След Николов на 43,13 сек финишира Шабан Мустафа, а трети на 1:22,93 мин остана Пол Коеч. Петицата се допълни от Йоло Николов на 1:41,14 мин и Колев на 6:59,67 мин.
Според регламента на състезанието тези, които изпреварят лифта, трябваше да си поделят наградния фонд от 3000 лв. Въпреки че нито един състезател не се справи със задачата обаче, организаторите на надпреварата взеха решение да премират финансово първите 5 при професионалистите с 2000 лв., като първият ще получи 700 лв., а последните двама по 250 лв. Чека, който след това петимата призьори ще си разделят, връчи вицепрезидентът на българската федерация по ски Георги Бобев, а материалните си награди от Fibank те получиха от Радослав Пеев от “Витоша ски”.
Всеки един от участвалите в състезанието пък си тръгна с подарък – фланелка с логото на проявата, а също така участва и в томболата с 40 материални награди от Fibank, Salomon и Siven (спортни сакове, тениски за бягане, шапки, часовник Suunto). Организаторите бяха осигурили извозване на багаж на участниците от старта до финала, а също така и вода и плодове за всички състезатели.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *