Срам, бе, срам! Дубай печели повече от ски-туризъм от нас

7dniski.bg15.06.20151min3161

Когато отидеш в Дубай, има няколко задължителни неща. Едно от тях е ски-пистата в  “Мол емирейтс”. Температурата на въздуха от близо 50 градуса през юни прави посещението и още по-належащо.

IMG_3751Макар, че според някои лекари да се озовеш от плюс 50 на минус 4 градуса си е чиста проба опит за самоубийство.
На самата писта обаче градусовата аномалия се превръща температурен оргазъм. Особено, ако стигнеш до нея с повишено самочувствие. Вдигнала ни го е девойката на рецепцията в “Мина ал Салам”. Като ни вижда двамата с благоверната да чакаме шатъла за мола, тя ни пита: “На шопинг ли?”. “И на ски”, отговаряме ние. Идва задължителния въпрос откъде бяхте всъщност, последван от отговор, който си мислим, че не значи нищо: “От България”. И тогава гръмва бомбата от служителката, която ако не съм утонил досега, си е чиста проба азиатка: “Да, знам я страната ви. Но вие тук ски ли сте дошли да карате? Във вашата страна си имате хубави курорти, там не карате ли? С брат ми имаме идея някога да ви посетим. Преди две-три години гост на хотела ни бе Алберто Томба. Припаднах като го видях на рецепцията. Той ни препоръча да отидем в България да караме ски, имало писта на негово име”.

IMG_3699
Ако някой ми беше казал, че рецепционистка с опънати очички ще ми говори в Дубай за българските ски-писти в Банско, щях да му издам на момента жълта книжка. Докато пътуваме с шатъла до мола обаче ми ида да издам на мен. Или по-скоро на българите като цяло. Особено на томабелевците и останалите платени от задгранични организации с една основна цел – унищожаване на българските ски-курорти. Представяте ли си каква идиотия? Алберто Томба призовава хората в Дубай да ходят да карат ски в Банско, а те като дойдат тук се появяват някакви томабелевци да им обяснят, че са пристигнали залудо. Защото пътя на банската листна въшка щял да се обърка при построяването на втори лифт. Или някаква подобна добре платена от “Швейцарска държава” идиотия.

IMG_3718 Вдигнатото ми самочувствие обаче спада по-бързо от размножителния орган на професор Вучков като стигаме в най-големия мол в емирствата. Бил съм в него и преди това, но сега за първи път основната ми цел е ски-пистата. Тия араби от ски в пустинята изкарват повече отколкото ние от ски в планината! И единственият проблем е в българската глупост. Как да не се депресираш? Според сметки на местни финансисти, само, за да влязат на тази писта и да покарат ски или да ползват другите атракциони, туристи от цял свят оставят над 1,5 милиона долара на ден! Това прави над половин милиард на година! Повече от целия ни ски-бизнес у нас!
Иначе вътре на пистата всимко е прекрасно. Че и преди да стигнеш до нея. При 50 градуса отвън нормално е да влезеш по чехли и къси панталони. Няма проблем! Веднага ти дават дрехи, плюс обувки. Преди това пък в магазина те питат какво искаш. Можеш да си вземеш ръкавци, шапка и шал. Оказва се, че всичко това е…безплатно. Влиза ти в цената от 150 лева на човек. Има и по-високи цени, но те са за онзи, които карат ски или сноуборд. Истинският шок е вътре, когато от нажеженият до 70-градуса пясък, стъпиш на…снега. Феноменално изживяване. След него това да видиш истинска писта, далеч по-истински ски-влек от нашите, мини-писта за бобслей, оригинална такава за сноуборд, алписки кафенета и т.н. си е направо в реда на нещата.IMG_3686

И тогава няма начин да не ти стане тъжно. Или тъпо, зависи от националната ангажианост. Тези са си построили в пустинята писта, асфалтирали са пътя до нея и печелят пари. Много пари – по милиард на всеки две години. А ние, които имаме сняг в изобилие и планини в излишък, не можем да разработим ски-бизнеса, защото той е заложник в ръцете я на някой Тома Балев, я на Прокопито му. Може би такива някога е имало и в Дубай. Но стария Ал Мактум, а после и синът му много ефикасно са разрешили проблема с тях. Как са го направили не знам, но днес никой не протестира, че мола с пистата е построен на място, където някога е снасяла арабската жълта мравка.
Ние сме свикнали да ревем, че онези в Дубай са добре, защото имали петрол. Тъпня! Те са добре, защото имат мислене. И тъй като много мислят, могат дори в пустинята да изкарат пари от сняг. Това няма нищо общо с петрола. Това има общо с национално отговорното мислене. Такова, каквото у нас липсва. И затова еко-талибани като Белевците от понеделник до петък протестират срещу ските, а събота и неделя ходят да си харчат в Дубай припечеленото.

IMG_3767
Ако ще трябва и държавата ни да осъзнае това, Бойко Борисов да се качва на Генераломобила и право в Дубай. Там ще му светне, че в ските е истината. Особено, когато не се налага да асфалтираш пустинята, за да ги имаш. А ние наистина си ги имаме. В изобилие за ужас на Прокопитата.

 

ВЛАДИМИР ЗАРКОВ (Специално за 7Dniski.bg)

коментар

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *