„Научи се да караш ски“ приключи сезона в Боровец

7dniski.bg28.03.20151min1930

60 деца от седем училища от Самоков, Говедарци и Горна баня участваха във финалното състезание на програмата „Научи се да караш ски“ в курорта Боровец. Инициативата се провежда за седма поредна година под егидата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и Българска федерация по ски. Програмата се осъществява със съдействието на Мтел, „Бороспорт“, „Витоша ски“, ЮЛЕН, „Пампорово“, СК „Тракия“ и ски зона Беклемето.
През 2015 г. в уроците се включиха рекордните 3350 деца на възраст от 6 до 12 години от шест региона на страната – София-област, София-град, Смолян, Плевен, Благоевград и Пловдив. С тях общият брой на учениците, преминали през проекта от 2008-а до сега, стана 17 350.
– Стартирахме програмата „Научи се да караш ски“ през сезон 2008/2009 на Витоша и постепенно проектът се мултиплицира – каза генералният секретар на Българска федерация по ски Пепа Мицева. – Това е чудесна инициатива, която дава възможност на децата да се научат да карат бързо и без пари. Тази година новите участници са от Беклемето Плевен и Бяла черква Пловдив. Надяваме се и догодина да осигурим финансиране. „Научи се да караш ски“ е вече традиция и вярвам, че Министерството на младежта и спорта ще отдели средства, за да продължим програмата.
Освен Пепа Мицева гости на финала на най-социално насочената програма на Българска федерация по ски бяха Христо Андреев, началник Регионален инспекторат по образование София-област, Генка Петкова, началник-
отдел в дирекция “Спорт за всички и регионална координация” в Министерството на младежта и спорта, Георги Кочов, спортен директор на “Бороспорт”. Министърът на спорта Красен Кралев изпрати до участниците в проекта специално послание: „Скъпи деца и треньори, за мен е удоволствие да ви поздравя за успешното реализиране за седми пореден път на програма „Научи се да караш ски“. Убеден съм, че всички деца, взели участие в програмата, са проявили воля, желание и дух, за да се научат да карат ски. Вярвам, че тази мотивация на децата е необходима на всички и ще допринесе за развитието както на ски спорта в България, така и за израстване на бъдещи шампиони по белите писти.“
– Тази зима в „Научи се да караш ски“ участваха всички начални и основни училища в Самоков – каза Атанаска Делева, старши експерт „Физическо възпитание и спорт“ към регионалния инспекторат на образователното министерство за София-регион. – Обхванахме 500 деца, а някои от тях се включиха в инициативата за втори път. Щастливи сме, че не се наложи да връщаме нито един ученик, който искаше да се качи на пистата.
При момичетата в Боровец най-бърза беше Изабел Крамарска пред Ванеса Кроснева и Ивана Вълчева. При момчетата най-добър е Мартин Яровски пред Росен Пътников и Богдан Миладинов. Призьорите получиха атрактивни подаръци от Мтел и ваучери от “Бороспорт” за двудневна лифт карта в курорта и ски екипировка под наем за двама. В генералното класиране от всички участвали първа е Изабел Крамарска пред Мартин Яровски и Росен Пътников. Те бяха наградени със ски ваканция в Банско от 31 март до 4 април. Заедно с тях ще бъдат най-добрите 18 деца от цяла България, участвали в седмото издание на проекта “Научи се да караш ски”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *