В битка за втори лифт: Протести в Банско, Разлог и Добринище!

7dniski.bg17.02.20151min3280

Жителите на Банско, Разлог и Добринище излязоха на пореден протест срещу забавянето на изграждането на втори кабинков лифт в курорта. За да изразят недоволството си този път хората блокираха главен път Е-79 в района на Симитли. Часове преди протеста стана ясно, че междуведомствената работна група, която трябваше да излезе с решение най-късно до 15 февруари по казуса с концесията на ски зона “Банско”, е поискала отсрочка от 10 дни. Не е ясно какви са конкретните мотиви за това.

Хората от Банско, Разлог и Добринище не са доволни от исканата отсрочка и от това, че от Министерски съвет все още не са излезли с официално решение дали в Банско ще бъде изграден втори кабинков. Министърът на екологията Ивелина Василева каза, че до момента няма постъпило подобно инвестиционно намерение, но ако има такова, ще бъдат спазени изискванията на закона и то ще бъде подложено на процедура по екологична оценка. Тя припомни, че според изискванията на ЮНЕСКО в национален парк Пирин режимите за т.нар. буферни зони са облекчени, когато става дума за строителство на съоръжения. Въпреки шума около казуса хората искат конкретни действия, а не само думи.

Близо 30 % спад на туристи отчитат хотелиерите в Банско до момента. Причината според тях е, че туристите, които са избрали курорта за зимната си ваканция, са принудени да се редят на опашки и да чакат с часове на единствения в момента кабинков лифт, за да се качат в планината.

Тодор Евтимов  има хотел в Банско и е в бранша от 7 години. Разказва, че заради липса на втори кабинков лифт и изграждане на нови съоръжения в курорта много от хотелите ще бъдат принудени до две-три години да затворят. Ако това стане голяма част от кадрите в сферата на услугите и то българи с професионални умения, които сега работят в зимния курорт ще избягат в чужбина. Хотелиерът казва, че отливът на туристи, заради дългите опашки на единствения лифт, обрича бизнаса.

“На границата на оцеляването когато трябва да се обслужват  кредите да се плащат заплати осигуровки консумативи и т.н. и накрая се оказва, че работим за всеки друг, но не и за себе си”, смята той.

Хотелиерът разказва още, че дългото чакане пред единствения лифт гони много от чуждите туристи. Ангичанинът Джулиян от години идва в хотела на Евтимов със семейството си. Казва, че следващата година ще се замисли дали да се върне отново в курорта. За да не чака с часове на единствения  кабинков лифт Джулийън казва, че е принуден да плаща на такси, за да се качи по-бързо до планината.

“Имаме много приятели, които са били тука и харесват карането на ски, ресторантите и всичко останало. Но те няма да се върнат, защото опашките са прекалено дълги. Опашки има навсякъде, но не са толкова големи, колкото тук. И нито един от моите приятели няма да се върне”, заяви той.

“Фактически ние започваме да не сме конкурентно способни на останалите ски курорти в Европа отделно, че в съседните страни започват да се изграждат подобни съоръжения и курорти”, каза Евтимов.

Според хотелиера не може един зимен курорт като Банско, който е лицето на България в областта на зимния туризъм да не се развива в последните 8 години и то не по вина на инвеститора, а заради спънки от страна на хора, които не ги касаят проблемите на Банско.

Окръжна прокуратура – Благоевград отказа да образува досъдебно производство по сигнал, подаден от еколози, в който се твърди, че няма издадени разрешения за ползване на част от съоръженията в ски-зона Банско и са допуснати нарушения при въвеждането и експлоатацията на въжени линии и ски-влекове. Проверки на Регионалната дирекция за национален строителен контрол и на Басейнова дирекция показаха, че всички съоръжения са изрядни и имат издадени разрешения за експлоатация.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *