Топ треньор на носител на малката Световна купа се заема с детето чудо на България

7dniski.bg30.10.20171min2970

Треньорът в италианския национален отбор по ски алпийски дисциплини Лоренцо Гали се захвана с подготовката на българското дете чудо Атанас Петров. 11-годишният малчуган впечатли всички с представянето си през последните два сезона. Той спечели шампионата на регион Ломбардия, а освен това записа призови класирания в първенството на Италия. Гали е помощник-наставник на носителя на малката Световна купа в спускането през последните два сезона Петер Фил (Ит).

“Лоренцо Гали каза, че следял развитието на Наско още откакто пристигнахме в Италия – сподели майката на Петров Мария Димова. – Неговият син и моят са приятели. Когато Гали се прибере от тренировките с националния отбор, ги взема и отиват на глетчера Стелвио. Това става веднъж или два пъти седмично. Дава им страхотни упражнения. След втората тренировка с Лоренцо Атанас каза, че не си е представял как може да си върне формата от зимата за толкова кратко време. Много е възхитен и щастлив.”

Атанас Петров работи и със своя клуб в Ливиньо. Засега те правят общофизическа подготовка, а от ноември ще заминат на лагер. През тази година талантът за пръв път ще учи изцяло в Италия.

“В предишните две беше на индивидуален план в България – добави Мария Димова. – Държеше изпити, когато се прибере. Нямаше как да не го запишем на училище и в Италия. Беше му доста тежко в началото, защото учат и в събота. Засега има хубави оценки.”

Състезанията в Италия започват от 15 януари.

“През миналия сезон Наско спечели две от състезанията в Ломбардия – обясни майката. – Класира се за двата национални шампионата. На единия записа осмо и второ място. На другия беше шести. Остана едва на 20 стотни от третия, като направи огромна грешка. Каза ми, че излязъл извън трасето. Ако всичко е наред, тази година ще се бори за първите места навсякъде.”

Родителите на Наско финансират изцяло неговата подготовка и развитие. През миналата година той е бил награден от Българската федерация по ски като детето с най-добро представяне в чужбина.

“Нищо не съм поискала от федерацията, защото съм наясно, че в тази възраст няма как да отделят средства – допълва Мария Димова. – Всичко е на наш гръб. Зимата работя като ски и сноуборд учител. През лятото имаме на морето в близост до Созопол училище по уиндсърф. Моят съпруг зимата е на Боровец. Работи в ски училище и гардероб. Успяваме криво-ляво.”

България днес”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *