Контузия в коляното мъчи Сани на старта на сезона – голямата й цел си остава медал от Олимпиадата

7dniski.bg09.10.20171min3220

Болки в коляното са били най-големият проблем за Александра Жекова при старта на новия сноуборд сезон. Българката, която е с огромни амбиции да атакува медалите на зимната олимпиада в Пьонгчан, Южна Корея, не започна по най-добрия начин в първия старт за сезона от Световната купа. Надпреварата се проведе преди месец в Серо Катедрал (Арж), а българката записа 8-о и 24-то място в двете спускания.

“Като резултат не се получи най-доброто – обобщи треньорът на Жекова и нейн баща Виктор. – Алекс имаше проблеми с коляното, което я тормозеше и дразнеше. Сега го пооправихме. Това не е нова контузия, а се получава от натрупване на състезания. Сани вече 20 години е по пистите. Натоварването е колосално. Получават се износвания. Един състезателен автомобил се разваля много по-бързо от обикновения. За разлика от колите човешкото тяло няма резервни части.”

След първия старт в Аржентина звездите на световния сноуборд ще имат над три месеца пауза до следващото състезание. Битката за Световната купа ще продължи на 12 декември във Вал Торенс (Фр).

“Преди олимпиадата в Сочи също имаше подобни ранни стартове в Аржентина – коментира календара Виктор Жеков. – Отборите са доста затруднени, защото разходите се вдигат. Има и плюсове. Дава се шанс за ранна подготовка на специално изготвено трасе, което за нас винаги е било проблем. Проблемът беше в стартовата секция. Там Сани губеше много. Нямаше необходимия тайминг. След това правеше страхотни изпреварвания.”

Виктор Жеков отчете, че и през този сезон конкуренцията сред елита ще бъде сериозна.

“Сани остава в Топ 10 на света, защото се адаптираме към непрекъснатите промени – допълни специалистът. – Започнахме нашата подготовка през август. В понеделник заминаваме за два лагера на сняг, където ще останем до началото на декември, а след това ни предстоят три старта един след друг. Календарът е много натоварен.”

Основната цел пред Жекова логично е олимпиадата в Пьонгчан. През 2014-а в Сочи тя изпусна медала на косъм, след като беше подсечена от италианката Микела Мойли и в крайна сметка остана пета. Във Ванкувър българката беше отново сред фаворитите за отличия, но се контузи по време на квалификациите.

“Даваме си сметка, че всичко това е част от нашия спорт – анализира липсата на шанс Виктор Жеков. – Винаги гледаме с оптимизъм на всеки старт и сме на принципа – това, което не те убие, те прави по-силен. За нас най-важното е да сме добре подготвени. Ясно е, че в Корея целта е медалът. Имаме нивото и възможностите. Въпрос е на ден, късмет и други фактори. На всеки може да му се случи падане и дори бордът да се счупи на две.”

“България днес”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *