Златният шанс бе пропилян! Радо Янков не защити Големия кристален глобус

7dniski.bg18.03.20171min2480

Радослав Янков не успя да спечели за втора поредна година Големият кристален глобус по сноуборд, след като отпадна на 1/4-финалите в последният старт от сезона във Винтерберг, Австрия. Чепеларецът имаше всички шансове за триумф след отпадането на Андреас Промегер още на 1/8-финал, но не успя да се възползва и Глобусът отиде при австриеца.

Радо даде четвърто време в квалификациите и това му позволи да избира трасето, по което да започне в 1/8-финалите. Българинът се спря на зеленото, което се оказа по-бързо от синьото в предишните спускания и изборът му бе логичен, а и успешен. Радо спечели серията си срещу Силван Дюфур с 4 стотни разлика, въпреки че допусна грешка в средата на трасето, и се класира за 1/4-финалите.

Добра новина имаше и в следващата “гонка”, в която Вик Уайлд изненадващо изхвърли от състезанието лидера за Световната купа Андреас Промегер. Aвстриецът водеше с 400 точки пред Радо Янков до днес, но след отпадането му, българинът се нуждаеше само от класиране в тройката, за да спечели Големият кристален глобус.

На 1/4-финала съперник на Янков бе Щефан Баумайстер. Българинът смени подхода си и избра да кара по синьото трасе, което се оказа грешно. Немецът дръпна в началото, Радо го застигна към средата и точно, когато започна атака, чепеларецът сбърка при прехода от неравната към по-равната част на пистата и почти падна, което му коства и шансът за втора поредна година да спечели Големият кристален глобус.

Сезонът все пак е успешен за Радослав Янков – второ място в генералното класиране на Световната купа, малък глобус в паралелния гигантски слалом, 4-о и 6-о място на световното първенство в Сиера Невада. Следващата цел пред Радо е медал от Зимната олимпиада в Пьончан догодина.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *