Златният шанс бе пропилян! Радо Янков не защити Големия кристален глобус

Автор
Публикувана на: март 18, 2017

Радослав Янков не успя да спечели за втора поредна година Големият кристален глобус по сноуборд, след като отпадна на 1/4-финалите в последният старт от сезона във Винтерберг, Австрия. Чепеларецът имаше всички шансове за триумф след отпадането на Андреас Промегер още на 1/8-финал, но не успя да се възползва и Глобусът отиде при австриеца.

Радо даде четвърто време в квалификациите и това му позволи да избира трасето, по което да започне в 1/8-финалите. Българинът се спря на зеленото, което се оказа по-бързо от синьото в предишните спускания и изборът му бе логичен, а и успешен. Радо спечели серията си срещу Силван Дюфур с 4 стотни разлика, въпреки че допусна грешка в средата на трасето, и се класира за 1/4-финалите.

Добра новина имаше и в следващата „гонка“, в която Вик Уайлд изненадващо изхвърли от състезанието лидера за Световната купа Андреас Промегер. Aвстриецът водеше с 400 точки пред Радо Янков до днес, но след отпадането му, българинът се нуждаеше само от класиране в тройката, за да спечели Големият кристален глобус.

На 1/4-финала съперник на Янков бе Щефан Баумайстер. Българинът смени подхода си и избра да кара по синьото трасе, което се оказа грешно. Немецът дръпна в началото, Радо го застигна към средата и точно, когато започна атака, чепеларецът сбърка при прехода от неравната към по-равната част на пистата и почти падна, което му коства и шансът за втора поредна година да спечели Големият кристален глобус.

Сезонът все пак е успешен за Радослав Янков – второ място в генералното класиране на Световната купа, малък глобус в паралелния гигантски слалом, 4-о и 6-о място на световното първенство в Сиера Невада. Следващата цел пред Радо е медал от Зимната олимпиада в Пьончан догодина.

АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ ВИНАГИ С ПУЛСА НА ЕКСКЛУЗИВНИТЕ НОВИНИ И КОМЕНТАРИ, ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК