81-годишна българска скиорка кандидат за Гинес!

7dniski.bg13.03.20171min4550

81-годишна скиорка ще кандидатства за рекордите на Гинес. Нонка Божилова от Чепеларе се състезава активно в дисциплината ски бягане. Печелила е десетки купи и медали от държавни първенства по ски, на повечето от които се класира първа.

Нонка Божилова кара ски от дете. Любовта към зимния спорт се родила случайно. Спомня си, че като малка се спускала по снега с подръчни материали: “Бях си направила ски от едно буре и като махнеш един капак от бурето, слагаш една каишчица и готовоките ми бяха готови и с тях.”

Години по-късно тя започва да кара ски професионално. Купува си тези, с които се състезава и до днес. А те се оказват истинска атракция за сегашните скиори. “Те са ми късметлийски. Сегашните ски са много по-модерни. Напредва техниката”, сподели тя пред камератата на БНТ.

Покрай грижите за децата, Нонка е прекъсвала състезанията за няколко години. След, което се връща отново на пистата: “Като отидох, сложих ските – веднага, веднага се почувствах, че мога.”

Жената се състезава само в ски бягане. Участвала е на десетки републикански първенства. Печелила е редица купи, грамоти и медали. На повечето състезания взима първи места. На последното Държавно първенство по ски за ветерани в Паничище обаче се класира трета заради предозиране с хапчета. “Бях си взела двойно хапчетата за кръвно и голяма грешка направих. Нямах енергия, падна ми кръвното.”

През годините Нонка е падала няколко пъти по пистите, но за щастие няма сериозна контузия, която да я откаже от спорта. Казва, че ските са причина за здравия ѝ дух. Поддържа здравето си и с гимнастика. А всеки ден изкачва стълбите до петия етаж на дома си.

Съжалява само че не е предала любовта към ските на своите деца и внуци. Надява се все повече млади хора да тренират зимния спорт, защото смята, че в България има много добри условия за практикуването му. Сега, от ски клуб “Ветеран-Смолян”, чийто състезател е тя, ще я предложат за рекордите на Гинес за най-възрастна активна състезателка.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *