Камен Златков: Пет пъти вадих рамо! Ако съм по-спокоен, резултатите ми ще са още по-добри

7dniski.bg05.04.20181min3370
Камен Златков

Камен Златков и Алберт Попов възродиха спомена за легендата Петър Попангелов през последните два сезона. Младите алпийци започнаха да печелят състезания из цяла Европа, а техният потенциал беше забелязан от чуждестранните специалисти. Алберт Попов завоюва бронзов медал от световното първенство за младежи в гигантския слалом и завърши 28-и на олимпиадата в Пьонгчанг. Неговият съотборник беше много близко да запише подобни постижения. Златков беше втори след I манш в слалома от световното първенство за младежи, но отпадна във втория.

“Трябваше да карам малко по-бързо, за да остана в Топ 3 – спомня си 20-годишният Камен Златков. – Много дребен пропуск ме извади още в началото на трасето. То беше затворено и трудно наредено. Бях доста разочарован, но на олимпиадата бях в добра форма. На тренировката правих силни спускания. Бях доста по-напред от канадците в тези стартове. Трасето в Пьонгчанг беше технично. Когато си с по-заден номер, става по-трудно. Реших отново да рискувам.”

Златков показа страхотен характер и стисна зъби, след като хронична травма се обади още преди началото на сезона.

“Извадих рамото за пръв път преди три години и половина – разказва алпиецът. – Тогава в един сезон на три пъти се повтори травмата. Общо пет пъти съм си вадил рамото. Оперирах се. Въпреки това още два пъти се случи. През август миналата година за последно. Беше доста притеснително. Загубих тренировки, около месец сумарно на ски. Засега важното е, че няма да се оперирам отново. Трябваше сега през април да направим интервенцията, което означаваше да пропусна голяма част от кондиционната подготовка.”

Въпреки проблемите изминалият сезон започна успешно за Златков.

“Бях във форма – анализира скиорът. – Очаквах да направя силни резултати, но не си изпълних целите. Точно на най-важните състезания не завърших. На последните спускания задържах формата. Направих стабилни карания, което ми липсваше през сезона. Нямаше толкова риск. Вероятно още малко физика в подготовката няма да е излишна. Винаги се стараем да я усъвършенстваме. Другото е психологически да поработя. Да бъда по-спокоен и да не рискувам, защото с по-стабилно каране правя по-хубави резултати. С риска съм по-бърз в някои части от трасето, но в крайна сметка не печеля точки, когато не завърша. Много е важно и преливането в различните състезания. Когато караш в състезания за ФИС, тогава си с предни номера. След това отиваш на по-силните европейски и световни купи. Там си със задни номера, където трасето е по-изровено. Вероятно трябва време за адаптация.”

Сезонът за Златков приключи миналата седмица. Подготовката за следващия започва на 10 април. Той ще продължи да участва в слалом и гигантски слалом.

“Мислил съм и за по-скоростните дисциплини, но те са абсолютно различни като подготовка – добавя талантът. – Необходимо е да сменя напълно начина за физическа подготовка. Важно е какви ски ще се ползват. Обикновено най-хубавите отиват при най-добрите. А без добри ски е трудно да пробиеш. Има нужда от по-голям екип. Хората, които карат спускане, са в по-мащабни отбори, с повече треньори, които да организират тренировките.”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *