Единственият българин в Контиолахти днес завърши без грешка и се намести в топ 20

7dniski.bg11.03.20181min2690
анев

Юлиян Еберхард от Австрия спечели масовия старт на 15 километра за мъже от Световната купа по биатлон в Контиолахти (Финландия). 31-годишният Еберхард измина трасето за 38:04.8 минути и допусна две грешки в четирите стрелби.

Австриецът имаше пасив от 17.2 секунди след Мартен Фуркад след последната четвърта стрелба, но с много силно бягане в последните 500 метра стигна до успеха. За Еберхард това е четвърта победа в кариерата за Световната купа и първа в масовия старт. Трикратният олимпийски шампион от ПьонгЧанг 2018 и шесткратен носител на Световната купа Мартен Фуркад (Франция) направи две грешки още в първата си стрелба, но в следващите три не допуска пропуски. Той беше лидер преди последната обиколка, но в последните метри не издържа на атаката на Еберхард и остана втори на 6.9 секунди.

Руснакът Антон Шипулин се движеше втори след Фуркад, но падна на последното изкачване 700 метра преди финала и завърши трети на 19.3 секунди с една пропусната мишена. Шипулин спечели спринта на 7.5 км в Контиолахти в четвъртък. Единственият българин в състезанието Красимир Анев се нареди на 17-а позиция. Той повали всичките 20 мишени и остана на 1:16.7 минута след победителя.

Олимпийският шампион в спринта Арнд Пайфер (Германия) завърши шести на 27.1 секунди, след като допусна две грешки в последната си стрелба. В генералното класиране за Световната купа след 17 старта води Мартен Фуркад с 888 точки, пред Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) с 845 точки и Антон Шипулин с 568 точки. Красимир Анев е 34-и със 140 точки, Владимир Илиев е 58-и с 44 точки, а Антон Синапов – 88-и със 7 точки.

Германката Ванеса Хинц спечели масовия старт на 12,5 километра при жените. Хинц бе една от двете биатлонистки, които не допуснаха грешка при стрелбата, и пресече финалната линия с време 35:47.9 минути. Втора на 13.5 секунди остана италианката Луиза Витоци. Витоци направи само една грешка в стрелбата, но тя бе решителна, тъй като дойде на последния четвърти пост и това я лиши от възможността да се бори с Хинц за първото място.

С бронза в днешния старт се окичи французойката Ана Шевалие, която също приключи с една грешка в стрелбата, отново дошла при последното посещение на огневия рубеж. Пропускът коства на Шевалие изоставане от 16.8 секунди в крайното класиране спрямо Хинц.

На четвърта позиция с три пропуска в стрелбата завърши финландката Кайса Макарайнен, докато челната шестица бе допълнена от шведката Хана Йоберг и норвежката Марте Олсбу. Лидер в генералното класиране след първите 17 кръга е Кайса Макарайнен с 666 точки, втора е словачката Анастасия Кузмина с 613 точки, докато трета е италианката Доротея Вирер с 568 точки.

Следващият кръг от Световната купа, в която остават общо едва пет старта, е на 15 март в Холменколен, Норвегия. В класирането в дисциплината “Масов старт” Макарайнен и германката Лаура Далмайер, която днес завърши седма, водят с по 178 точки. Трета е Хинц със 152. Това означава, че Малката световна купа ще се реши в последния старт за сезона на 25 март в Тюмен, Русия. Масовият старт в Контиолахти при жените премина без българско участие.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *