Стартира поредната кампания “Научи се да караш ски”. Резултатите дотук са шеметни

7dniski.bg26.01.20171min4680

Българската федерация по ски стартира днес на Витоша деветото издание на популярната програма “Научи се да караш ски”. Проектът, който през годините спечели за зимните спортове стотици деца е съвместна инициатива на Българска федерация по ски, Министерството на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, водещият телеком Mtel, Министерството на образованието и науката.

През 2017-а година проектът ще обхване Банско, София-област, Кюстендил, Чепеларе, Благоевград, Добринище Девин, Самоков, Смолян, Пловдив и Плевен. По традиция в “Научи се да караш ски” са включени ученици от I до IVклас, които в рамките на 4 дни безплатно получават обучение по ски от високо квалифицирани инструктори.

Досега в осемте издание на програмата са преминали над 25 000 деца. И тази година те бе бъдат обучавани в ски центровете: Витоша, Помпорово, Боровец, Парк Родопи, Банско, Беклемето и Осогово. Целта на проекта “Научи се да караш ски” е да допринесе за за развитието на детско-юношеския спорт и здравословния начин на живот на децата. С провеждането му Българска Федерация по ски се надява да спечели за белите спортове все повече нови симпатизанти и привърженици на ските от страна на подрастващото поколение.

Първите обучени деца от София направиха днес финалното си състезаиие по гигантски слалом на Витоша. Малчуганите от 35-о СОУ “Добри Войников” показаха завидни умения пред президента на БФСки Цеко Минев, заместника му Георги Бобев, Ваня Кастрева, началник на РУО София, Белчо Горанов, генсек на БОК и Светлана Костова от ММС. Най-добрите 5 при момчетата и 5 при момчетата бяха наградени от Цеко Минев и Светлана Костова с атрактивни награди осигурени от водещия телеком Mtel.

“Благодаря на Министерството на спорта, на Министерството на образованието и на нашите спонсори в лицето на Mtel, че тази прекрасна инициатива продължава вече девета година, заяви пред медиите президентът на БФСки. – Децата които участват са изключително доволни, че получават началните стъпки в ски спорта и то на чист въздух в планината. За нас това да има системност и продължителност на тази програма е много важно, защото всички ние искаме да има развитие на масовия детския спорт в областта на зимните спортове. С участието в това издание над 2500 деца, които ще бъдат обучени на ски ние сме изпълнили своите цели. Интересът към програмата с всяка изминала година става все по-голям. Именно по тази причина е и нашия апел към следващото ръководство на министерството да се отделят малко повече средства за “Научи се да караш ски”. Това което всички курорти правят за програмата заслужава само адмирации”.

Според Ваня Кастрева с тазгодишните 4 училища общо София до момента е успяла да реализира програмата в 74 училища. “Над 14 000 ученика от столицата са имали честта да участват през годините в “Научи се да караш ски” и да се докоснат до вълшебството на природен парк Витоша. Всички те усетиха както е това да бъдеш скиор. Ползите от този проект са многопластови, защото децата ни обичат спорта. Тази програма даде възможност на всички, равнопоставено от 1 до 4 клас да се включат в тази изключително добра инициатива на Българска федерация ски и Министерството на младежта и спорта. Много от децата участвали в “Научи се да караш ски” станаха активни спортисти. Те израстнаха с програмата. Чрез нея те заобичаха не само ските и спорта. Те заобичаха планината и природата. Научиха се не само на спортни умения, а и как безопасно да се движат и да обазват природата. Научиха се да са отговорни като екип. Научиха се, че всяка победа е подплатена с много усилия и труд. И поради огромния интерес към програмата, аз апелирам към Министерството на младежта и спорта да отдели достатъчно средства, за да можем да развием масовия ученически спорт. Няма как едно дете да открие спорта без да се докосне до него”, заяви Ваня Кастрева.

“Като представител на Министерството на младежта и спорта мога само да кажа, че цифрите сами говорят. Вече над 25 000 деца са могли да се докоснат до магията ски спорт. 20 часа те са навън сред природата. С осигурено извозване, екипировка и ски обучение. Важно е децата още в тази ранна възраст да се докоснат до ски спорта, за да могат да се запалят. Аз съм сигурна, че всичко което е да се направи за тази програма, за да продължи и да могат да бъдат обхванати все повече деца ще се направи”, обеща Светлана Костова от ММС.
Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев изрази радостта си, че в една истинска зимна приказка се дава старта на деветото издание на “Научи се да караш ски”.

“Няма да се уморим да казваме, че този проект е доказателство, за това колко голям е потенциала на България за развитието на зимните спортове. Освен в големите ски центрове в които се обучават децата това става и в центрове като хижа “Здравец” над Пловдив, като “Осогово” над Кюстендил, като “Беклемето” за цяла Северна България. Може да го приемете като куриоз, но ние имахме запитване за включване в програмата и от община Варна. Те имат желание да направят временни съоръжение за ски не много далеч от Варна и да се включат в проекта. Проектът е изключително жизнен и дава на нашите деца всичко от умения в спорта до уважение към природата. Тези навици оставят за цял живот. Този проект е един от първите, който нашата федерация реализира като член на Междунардната федерация и нейната инициатива “Да върнем децата към снега”. Той се следи и високо се оценява от ФИС и е даван за пример на всички големи форуми, за това как една относително малка спортна федерация може да стартира, реализира и поддържа един толкова хубав проект. Ние сме горди с него и ще продължаваме да го развиваме. Убедени сме, че ще получим подкрепата на държавата, на общините, на ски центровете, на нашите спонсори, за да може все повече деца от различни региони на България да се обучат”, допълни Георги Бобев.

75 74 73 72 71

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *