Великата Бьорген приключи с рекорд олимпийската си кариера и качи Норвегия на върха по медали

7dniski.bg25.02.20181min3360
spa72def

Норвежката Марит Бьорген спечели осма титла и рекорден петнадести медал от олимпийски игри в кариерата си, след като триумфира в масовия старт на 30 километра ски бягане класически стил в ПьонгЧанг. Бьорген финишира за 1:22:17.6 час в последната в кариерата си олимпийска надпревара. Тя поведе убедително още след 10-ия километър на дистанцията, а преди финала имаше време дори да вземе знамето на Норвегия преди да пресече линията.

Бьорген печели титлата на 30 км на трета поредна олимпиада след златото във Ванкувър 2010 класически стил и в Сочи 2014 свободен стил. Втора на 1:49.5 минута се класира Криста Пармакоски (Финландия). За нея това е трети медал от игрите след бронзовите отличия в скиатлона и на 10км свободен стил. Трета на 1:58.9 минута се нареди олимпийската шампионка в спринта Стина Нилсон (Швеция).

“Това е невероятно. Да завърша моята последна олимпиада по този начин е страхотно. Аз дойдох тук, надявайки се на един индивидуален златен медал и знаех, че е възможно да го спечеля на 30 километра. Беше невероятно състезание за мен”, каза норвежката.

“Това е моята последна олимпиада, а това е страхотен завършек. Всичко беше перфектно днес”, заяви Бьорген пред TVNorge.

Тя получи поздравление от друга норвежка легенда в зимните спортове – Оле Ейнар Бьорндален. “Поздравления! Ти си страхотен човек и скиор. Гордея се, че съм норвежец”, заяви биатлонистът.

Бьорген има в кариерата си също 18 световни титли и 112 победи за Световната купа.

“Когато се замисля за всичко, което съм направила – невероятно е. Имам една забележителна кариера. Това е последната ми олимпиада и да приключа по този начин е страхотно”, добави Марит Бьорген.

Бьорген за първи път участва на олимпийски игри в Солт Лейк Сити 2002 и спечели сребро с щафетата на 4 по 5км, а 16 години по-късно завършва кариерата си с общо 15 медала от зимни олимпиади. Тя е сигурна, че няма да участва на игрите в Пекин след четири години.

“Това беше последното му олимпийско състезание, не можеше да приключа по по-добър начин. Ще карам ски до края на сезона и след това ще обмисля какво ще правя следващата годин. Беше ми трудно да мисля за това, че ще постигне нещо историческо. По-важното за мен беше да направя добро състезание. Имаше много различни чувства в мен в последните стотина метра. Изключително съм щастлива! Трудно ми е да проумея всичко, което постигнах от Солт Лейк Сити до сега. Невероятно е”, заяви Бьорген.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *