Влади Зографски: Определено можех много повече, трябва да поработя доста върху постоянството

зографски

Владимир Зографски сподели мнението си за своето представяне на зимните Олимпийски игри в ПьонгЧанг. Ето какво каза той пред БНТ:

Влади, знам, че подготовката ти е била повече предвидена за голямата шанца, но във вашия спорт сякаш твърде много шанс трябва да имаш в конкретния момент и в конкретното състезание, за да се получат нещата. Така ли е?

– Да, като цяло е така. Реално погледнато, готвехме се повече за голямата шанца. Доста по-уверен и доста по-добър съм на големите шанци. Очаквах да направя по-добро класиране именно на голямата шанца. Но не успях да оправдая очакванията.

Кажи ни малко повече за опита, който направи в първия си скок във финала

-Отскочих по-рано, отколкото трябваше. След това се завъртях във въздуха, едната ска остана по-ниско от другата и загубих изключително много метри. Нямаше как да го компенсирам.

След двама човека след теб атмосферните условия бяха съвсем различни и опитите напълно се промениха.

– Да, тук, в Корея, е изключително ветровито. Всички виждаме как се променя вятърът. Всички очаквахме може би малко по-добро време, но…

На малката шанца беше със сигурност най-доброто ти представяне на голямо състезание в твоята кариера. Ако трябва да направиш своето обобщение за тези Зимни олимпийски игри, какво ще е то?

– Донякъде изпълних целта си. Моята цел беше да попадна сред първите 20 и ако мога да подобря българския рекорд. Определено можех много повече, но просто така се стекоха нещата, че не успях да го покажа. Да, направих доста добър пробен скок, на който използвах дори тренировъчен гащеризон. Очаквах доста повече в състезателния скок, след като имах същата засилка, същата скорост.

Това, което треньорът ти сподели преди два дни, когато имахме възможност да разговаряме с него, е, че ти си страхотно подготвен физически, разбира се, и невероятно талантлив. Там, където обаче трябва да работите, е самата фаза на летежа.

– Специално на голямата шанца имах доста проблеми със ските, при което загубих малко от увереността си. Но това е – няма какво да направя.

Има ли момент на прегаряне?

– Не бих казал. Бях доста спокоен и на двете шанци при всеки един от скокове. На моменти се допускат грешки. Както казах и преди – доста съм непостоянен в последно време. Мога да направя изключителен опит и в същото време да скоча доста по-слабо.

Това 14-о място на Олимпийски игри ще ти даде ли повече увереност за следващия сезон?

– Може би. Но все пак трябва да поработя доста върху постоянството.

Твоят треньор също ни сподели, че неговият договор с федерацията изтича в края на този година. Смятате ли да продължите да работите заедно, или е твърде рано да се говори за такива неща?

– Сезонът продължава. Мисля, че е твърде рано, има още какво да покажем, така че за това нещо ще говорим едва когато сезонът си замине.

Какви цели си поставяш до края на сезона?

– Да ставам все по-постоянен. Това е най-голямата цел.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *