Успех, момичета и момчета! България цяла сега вази гледа

flag12

XXIII-те зимни олимпийски игри в Южна Корея “чукат на вратата”!
Думите на барон Дьо Кубертен “Важното нещо в живота не е победата, а битката. Основното е , не да си спечелил, а да си се борил добре” поставят основния дух и идея на олимпийските игри. Изречени са точно в Лондон през далечната 1908 година.

В този смисъл 21 българи вече са победители. Толкова ще бъдат българските представители в Пьонгчанг 2018, състезаващи се в 6 спорта-алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни.
Това е втората най-многолюдна наша делегация в последния четвърт век след тази в Солт Лейк Сити през 2002 г., където имахме 22-ма състезатели.

За първи път, след игрите в Албервил през 1992 г., България ще присъства в състезанията по биатлон с пълен състав от десет души. Това са Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. В ски бягането участие ще вземат Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова. В състезанията по алпийски ски в Пьонгчанг ще участват Албърт Попов, Мария Киркова и Камен Златков, а в ски скока вниманието на българските зрители ще е насочено към Владимир Зографски, който постига забележителни резултати в този спорт и ще участва за втори път на зимна олимпиада, въпреки че в България от години няма действаща ски-шанца. Българският представител в спускането с шейни е Павел Ангелов, а в сноуборда ще се състезават Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева.

Последният зимен олимпийски медал за България е сребърното отличие на Евгения Раданова в шортрека от Торино’2006, но сега големите очаквания за медали на Българската федерацията по ски и на почитателите на снежните спортове са свързани с представянето на най-добрите български състезатели по сноуборд – Александра Жекова (сноубордкрос) и Радослав Янков (паралелен гигантски слалом). Отличните постижения на Янков през последните години и двете му световни титли в дисциплината паралелен гигантски слалом накараха родни и чужди спортни експерти да предрекат, че България може да си тръгне с медал в сноуборда от олимпиадата в Южна Корея. Радослав Янков ще бъде и знаменосец на българската делегация по време на официалната церемония по откриване на игрите. Пред журналисти Александра Жекова заяви, че се намира във върхова форма и има амбициозни цели за Пьонгчанг’2018, която ще бъде нейната четвърта поредна олимпиада.

Колко медала ще спечелим ли? Реално имаме шанс за няколко – в сноуборда, в биатлона, защо не в ски-скока илив ски бягането? Но сега не е времето за голямата кошница, нито обаче пък за отписване на шансовете ни. На фона на състоянието на родния спорт 1-2 медала на гърдите на родните спортист ще са прилично постижение. А дай Боже те да ни изненадат с повече.Българските спортисти са под огромно психически и физическо напрежение. Очакванията за олимпийци ни, за това кой какъв медал ще вземе наистина тежат и е редно да не ги обременяваме толкова.Едва ли има спортист, който да се готви цели 4 години за най-важното състезание в кариерата си и да не е целеустремен. Едва ли има такъв , който да тръгва за олимпийското село и да не мисли за победата. Едва ли има треньор, който да не иска негов състезател да надмине неговите успехи и да се окичи с медал. Няма! Да им оставим пълната свобода да покажат онова, на което са способни.

България остана без отличия от Сочи’2014 и Ванкувър’2010, но всички любители на зимните спортове очакват с нетърпение предстоящата олимпиада.Въпреки тези черни краски, Олимпиадата в Пьончан може да се окаже повратен момент в развитието на родния спорт и колелото макар и бавно отново да се задвижи! Дано да бъде така! В последните години най-после започна да се инвестира лека полека в спорта – появиха се нови зали, писти, стадиони, стари бяха ремонтирани, а държавата се опитва да привлече младите отново към спорта.

Пръв ще поведе крак Владимир Зографски, който ще започне участието си още преди официалното Откриване на Олимпиадата – в квалификациите на малката шанца за ски-скок на 8 февруари, ден преди старта на Игрите. Нека му стискаме палци!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *