Звезди от цял свят питат как се стига до Банско

7dniski.bg02.12.20161min3200

Треньори и състезатели по сноуборд от цял свят питат как се стига до Банско и какво се случва в България. Това съобщи Виктор Жеков, треньор на най-добрата ни сноу­бордистка Александра Жекова на пресконференцията на Българската федерация по ски за новия състезателен сезон. Трите старта за Световната купа в сноуборда, които ще се проведат от 3 до 5 февруари 2017 година в ски център Банско, предизвикват невероятен интерес. „Затрупват ни с въпроси какво представлява страната ни – каза Жеков. – А това е най-доброто, което спортът може да направи.“
Ски центърът в Пирин ще приеме две състезания в паралелните дисциплини и едно в спийдбордъркроса. Стартовете са първите от този ранг в историята на българските зимни спортове, а Банско става единственият курорт в света, който ще е домакин в един уикенд на три старта в различни дисциплини. Приятелите на зимните спортове у нас ще видят на живо носителя на Големия кристален глобус в паралелните дисциплини Радослав Янков и най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова. В трите дисциплини ще участват и над 200 състезатели от световния елит.
– Отново е ред на Българската федерация по ски да прави голямо спортно събитие в България – каза президентът на федерацията Цеко Минев. – Трите старта за Световната купа в Банско се случват благодарение на големите успехи на Александра Жекова, която години наред е в топ елита на света и на феноменалния успех на Радослав Янков от последния сезон. Без тези постижения много трудно щяхме да се доберем така бързо до състезания от такъв ранг.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също очаква много интересен сезон в зимните спортове. „2017 е предолимпийска година, а медиите много се интересуват от олимпийските спортове – каза той. – Това означава, че ще има по-специално внимание към зимните спортове, защото от представянето на най-добрите ни състезатели зависят участието и успехите им в олимпийските игри.“
Стартовете в Банско ще се излъчват пряко от десетки телевизии, сред които е Евроспорт интернешънъл и държавната китайска телевизия. Картината ще стигне до милиони зрители, като само в Китай се очертава невиждан интерес, тъй като държавата е приела план до олимпиадата през 2022 година в страната да има 300 милиона души, практикуващи зимни спортове.
Любителите на белите спортове у нас ще имат уникалния шанс да проследят най-големите звезди в сноуборда на живо. Състезанията в паралелния слалом и в паралелния гигантски слалом ще се проведат на писта „Томба“, а в спийдбордъркроса – на трасе 9А, което се намира до „Томба“. Финалът на двете състезания ще е с обща финална зона на Бъндеришка поляна, а за зрителите няма да има скрити участъци от пистата.
През сезон 2016/17 Международната федерация по ски ще отбележи 50 години от създаването на Световната купа по ски алпийски дисциплини. България ще бъде част от тържествата. През 80-те години на миналия век Боровец прие най-добрите алпийци в света, а през последните няколко години Банско организира пет старта за Световната купа за мъже и жени.

РОСИЦА СТОЙКОВА

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *