Алберт Попов пред 7DniSki.bg: Срещата със смъртта ме направи по-силен човек!

7dniski.bg29.11.20161min3580

Алберт Попов направи днес първо спускане на стартовете от Европейската купа във финландския курорт Леви. Националът ни се отчете със страхотен втори манш, който го изстреля на 37-о място от над 70 стартирали.
7DniSki.bg намери Алберт в стаята му, откъдето той даде интервю. Младокът не се притесни да говори и за срещата си със смъртта в Зьолден миналата година, когато загина треньорът на националния ни отбор Драго Грубелник.

– Алберт, как оценяваш днешния старт?

– Станах 37-и, но след първия манш бях 48-и. Обнадежден съм от хубавото каране във втората част. Надявам се и утре така да се развият нещата и да имам с всеки изминал манш все по-добри резултати.

– След старта ти от Световната купа в Зьолден каза, че не си успял да пуснеш добре ските, липсвала ти е скорост. Днес как бяха нещата?

– Малко по-добре. Надявам се утре да направя още от първото спускане хубаво каране и да влезна в първите 30.

– Не е тайна, че основната ти цел е световното първенство за младежи през март, откъдето се надяваш да вземеш и медал. Това означава ли, че в тези стартове не караш на максимум?

– Напротив, все повече влизам в стария ритъм, който бях изгубил. Още не съм толкова постоянен, както беше преди, но лека полека наваксвам и хващам правилният път. Няма как да се пестиш сега, защото гониш нещо  през март. Така е по-вероятно да излезеш от форма, а не да влезеш. Аз винаги искам да дам 100 процента от това, което знам, обаче не винаги се получава, защото изкачат грешки. Затова гледам да изчистя грешките и да успея да вляза в топ-форма за Световното и да покажа на какво съм способен

– Инцидентът в Зьолден прави ли те по-предпазлив на пистата, появява ли се понякога страх от спомените?

– Не, напротив, може би ме направи по-силен психически.

– Странно, при 90 процента от случаите с хора, претърпели подобни инциденти, не само със ски, ами с кола, или пък катерейки планина е точно обратното. Ти как пребори това чувство?

– Не знам, не съм мислил много много върху цялата случка, съсредоточих се върху тренировките и оздравяването ми. Продължих да мисля постоянно за целта ми в ските и това сигурно ме е измъкнало от кризата.

– Това ли е съвета ти към хора като теб, които в един момент са видели смъртта отблизо, а след това трябва да продължат напред?

– Да, трябва да мислят положително и бързо да си намерят цел в живота, която да следват. Няма смисъл да се самосъжаляват и да мислят само за случката, защото така няма да си помогнат.

– Стигна до 61-о място в ранглистата в слалома, кога се виждаш в Топ 50?

– Още тази година се виждам там! Нуждая се от още състезания и километри в ските, може би и малко късмет и ще се видя в Топ 50!

– Наскоро заснехте рекламен клип с двама съотборници от националния отбор, за автомобилна марка. Къде е по-трудно – на пистата или пред камерите?

– Наистина е трудно да се каже. Не казвам, че ските са лесно нещо, напротив, но и пред камерата е трудно. Още преди няколко години Тед Лигети го каза много точно:  “1 минута караш и после 4 часа даваш интервюта и разказваш за тази една минута”.  Важното е, че ни беше забавно с момчетата в този клип.

– Кара ли ти се заедно със световна знаменитост като Фриц Щробъл на откриването на сезона в Банско?

– Защо пък не. За съжаление още не знам програмата за 17-и декември, вече доста време прекарвам в чужбина. Но със сигурност на Банско ще е страхотно.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *