Надига се скандал около шишенцата за проби в Пьончан

Пьончан 2018

Само седмица преди началото на олимпиадата в ПьонгЧанг, но вече е налице един огромен проблем с шишенцата за допинг проби, които ще се използват по време на игрите.

След скандалите за манипулация на бутилките в Сочи , те бяха променени и в Корея ще се ползват ново поколение контейнери за взимане на проби. Проблемът е, че наскоро е било установено, че новите шишенца не са напълно сигурни. Когато се замразят на определена температура, капачките им се разхлабват и те могат да бъдат отворени.

Това би създало страхотни главоболия за всички, защото при положителна допинг проба спортистите могат да пледират, че тестовете им са били манипулирани. От друга страна пък някои проби могат да бъдат подменени доста лесно, както се твърди, че се е случило в Сочи с предишните контейнери, преди да се изследват от WADA.

„Според мен няма време нещата да се оправят до началото на олимпиадата в ПьонгЧанг. Така че единственото решение е WADA да не замразява пробите, докато не завърши пълният им анализ. Освен това установихме, че проблемът възниква само с някои шишенца, не във всички.

Но когато те се замразят на температура под -5 градуса по Фаренхайт, капачките им се разхлабват. От една страна възникването на проблема е нещо много разочароващо, но от друга е добре, защото се посочват слабите места и те могат да бъдат отстранени:, заяви шефът на американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгарт.

Производителят „Berlinger Special AG” пък заяви пред WADA, че не е установил такива проблеми по време и шишенцата се произведени по всички изисквания на антидопинговата централа.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *