Рекорден брой спортисти ще участват на олимпиадата в Южна Корея

2018

Олимпийските игри в Пьончан, които ще се проведат от 9-и до 25-и февруари, би трябвало да поставят рекорд по брой на спортистите, които ще вземат участие в дисциплините. Както съобщиха днес от Организационния комитет на Игрите, към днешна дата и при изтичането на срока за заявки, участието си са потвърдили 2925 спортисти от 92 държави.

В предишните Зимни олимпийски игри в Сочи преди 4 години са участвали 2858 спортисти от 88 държави. Към този момент най-голямата делегация ще бъде на САЩ- 242 спортисти, следвана от Канада- 226 спортисти, отбелязват организаторите от Република Корея. Самите домакини ще излязат на трасетата, пързалките и пистите със 144 спортисти в 15 дисциплини.

Отборът на КНДР, който получи специален статут от Международния олимпийски комитет (МОК), е заявил 22 спортисти, в това число 12 момичета от обединения корейски отбор по хокей на лед. За първи път участие на Зимна Олимпиада ще вземат състезатели от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово.

В Пьончан ще бъдат разиграни 102 комплекта медали, а сега са добавени шест дисциплини – бигеър в сноуборда при мъжете и при жените, масов старт в кънкибягането пак в двата пола, дубъл-викс в кърлинга и отборно състезание в ските-северни дисциплини. Отпаднаха в сравнение със Сочи 2014 две дисциплини- паралелния слалом в сноуборда при двата пола.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *