Цеко Минев: Алберт върви по правилния път

7dniski.bg25.10.20161min3670

Президентът на БФСки Цеко Минев за поредна година изгледа на живо откриването на сезона в световната купа в Зьолден. Той отговори на въпросите на българските журналисти за завръщането на Алберт Попов, предстоящия сезон в Световната купа и отношението на австрийците към зимния туризъм.

– Господин Минев, какво е мнението ви за старта на 50-ия юбилеен сезон в световната купа по ски?
– За поредна година Зьолден предоставя отлични условия както за състезателите, така и за феновете на алпийските ски. От това, което видяхме в първите два старта, може да се каже, че ските се развиват глобално много добре. Вижте и каква е конкуренцията особено при мъжете. Първите 30 от първия манш се събраха само в 2 секунди.
– След година прекъсване заради нелепия пътен инцидент Алберт Попов отнова застана на старт в Световната купа. Как видяхте вие неговото участие тук в Зьолден?
– Това, което сега ни показа Алберт след катастрофата преди година, според мен е много важно от психологическа гледна точка. Същото мнение споделиха и неговите немски треньори при които се подготвя. Алберт върви по правилния път. Ясно е, че той е талант в ските. Това, което показа сега в Зьолден, ни увери, че е преодолял психологическия шок от случилото се тук преди година. Радващо е, че Алберт вече седи по един съвсем нов начин върху ските.
– Зьолден ни посрещна с два нови лифта за над 100 млн. евро. С това въжените линии в зоната стават 33, а трасетата са за 144 км. Това ли е пътят, по който един курорт трябва да се развива?
– Темата е много обширна. Нека да обърнем обаче внимание върху факта, че цялата ски зона в Зьолден е изградена в природен парк. Виждате какво правят хората, за да се случат нещата тук по най-добрия начин. Инвестиции за стотици милиони евро. Тунели в глетчерите, които също са изключително защитена територия и тук никой не прави проблем. Всичко е въпрос на стратигическо, държавническо и политическо мислене. България има всичките природни дадености. Националните паркове са за хората и трябва да се ползват от тях. Не може 500 човека, които искат да няма нищо в парковете и там да е диво, да се радват от факта, че у нас нищо не се случва. А там трябва да има подходяща инфраструктура, която е свързана с лифтовете, които са най-екологичният транспорт. Всичките тези зимни спортове нямаше да се развиват в цял свят, ако не бяха екологични и достатъчно обичани от хората, които искат да са сред планината. Важното е да се знае, че всички писти и лифтове по цял свят се строят по един и същи начин. Много бързо след това обаче всичко се рекултивира. Крайно време е да се спре с това противопоставяне у нас. Тези хора, които не искат да се развиват зимните спортове у нас, явно не искат да има конструктивен диалог на тази тема. При един нормален диалог с убедителни аргументи, които и двете страни могат да изтъкнат може да се намери правилното решение. Възожности има много. Всичко е въпрос на желание, на политика, на инвестиции и на организация, както в държава като Австрия. Няма никакво съмнение, че планината и природата е нещо изключително здравословно и хората го искат. Поминъкът на всички тези региони, особено в Австрия, е свързан със зимния туризъм.
Пламен Вълковq “Стандарт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *