Ски клубовете искат нови планове за управление на Витоша, Рила и Пирин

7dniski.bg26.05.20161min2770

Ски клубовете в България искат максимално бързо Министерството на околната среда и водите да приеме новите планове за управление на Витоша, Рила и Пирин. Само по този начин ще може да се увеличи спортната инфраструктура в планините и благодарение на това ще има повече писти и трасета за тренировки на състезателите през зимата. Този въпрос бе сред основните разисквани по време на днешното отчетно събрание на Българска федерация ски.

“Основният проблем за нас си остава липсата на инфраструктура, коментира президентът на БФСки Цеко Минев, цитиран от пресслужбата на родната централа. – Всичко останало може да бъде решено. В зимните спортове основното е наличие на добра спортна инфраструктура, а България има големи природни дадености в тази посока. Ние правим и невъзможното за да развиваме ски спорта у нас, и в резултат на това този сезон спечелихме Световната купа в сноуборда”.

Огромно желание на всички свързани със ски спорта в България е всеки един клуб да има къде да тренира. Федерацията обаче няма как да влияе на курортите и да ги задължи да отделят по една писта за тренировки на клубовете, защото те нямат места, където да карат ски техните туристи. При една предстояща среща с ръководствата на зимните ни центрове ще се търси възможност този въпрос да бъде решен.

Клубовете отново поставиха въпроса пред ММС, Министерството на туризма и МОСВ, защото зимните спортове са свързани изключително много със зимния ски туризъм. Всички клубове, членове на БФСки са категорични, че министерството на екологията трябва да намери разумния и точен баланс, който в момента е единствено в зелена посока.

Членовете на БФСки смятат, че не се отчитат всички възможности и необходимостта от развитие на всички зимни спортове. Според тях имаме структура, която добре управлява федерацията, но нямаме спортна инфраструктура.

“Явно тези спортове са много интересни за хората, защото най-малкото са здравословни. До кога ще се толерира единствено екологията. Няма нищо лошо в това хората да използват природните дадености на държавата и нашите спортисти да има къде да тренират”, единодушно заявиха участниците в днешното общо събрание.

Клубовете приветстват сливането на Пампорово с Чепеларе и се надяват максимално бързо да се направи свръзващ лифт между двата курорта, за да могат да се поемат както туристи, така и спортисти.

В близките дни всичките 4 направления на БФСки трябва да излязат с предложения към курортите за предоставяне на трасета за сезон 2016/2017. Общото събрание прие бюджетна рамка за сезон 2016/2017 в размер на 3 170 000 лева.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *