БФСки официално закри сезона (СНИМКИ)

7dniski.bg19.04.20162min3370

Българската федерация по ски закри официално спортно-състезателния сезон 2015/2016 на церемония в София. Централата отчете поредна успешна година, чийто върхове бяха първата голяма Световна купа, спечелена от български спортист – Радослав Янков (сноуборд – паралелни дисциплини), а също така и отлично организираните състезания от Европейската купа по ски алпийски дисциплини за жени в Пампорово и Боровец.
IVP_5333
Сноубордистът Радослав Янков записа България със златни букви в историята на Международната федерация по ски. 26-годишният талант от Чепеларе спечели за първи път в историята на българските зимни спортове Кристален глобус. Янков триумфира като номер 1 в паралелните дисциплини по сноуборд. Той също така взе и второ и трето място в крайното подреждане за малките Световни купи съответно в паралелния гигантски слалом и в паралелния слалом. За първи път България прие в рамките на една седмица 4 старта за Европейската купа по алпийски ски в два курорта.
IVP_5427
Честта да организират тези мащабни прояви в ските имаха Пампорово и Боровец. На пистите “Стената” и “Петър Попангелов” мериха сили в слалома и в гигантския слалом някои от водещите дами в световните ски. Младите звезди на българския зимен спорт също оставиха ярка следа през сезон 2015/2016. Сноубордистът Валентин Миладинов завоюва бронзов медал в отборната надпревара от вторите зимни младежки олимпийски игри, които се проведоха тази година в Лилехамер.
IVP_5464
Отличието е първо за представител на БФски на това престижно ниво. Петър Гьошарков и Симеон Митрев заеха трети места в стартовете за Европейската купа по сноуборд в дисциплините слоупстайл в Рогла и Биг Еър в Копаоник. Младокът Борислав Стоянов пък е първия български сноубордист, спечелил в един сезон златните медали от държавния шампионат във всички дисциплини. За осма поредна година се проведе уникалният социален проект на Българската федерация по ски “Научи се да караш ски”, подкрепен от Министерството на младежта и спорта.
IVP_5520
През 2016 година той обхвана 3830 деца от цяла България. Центровете, които реализираха инициативата през тази зима, бяха Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, Пловдив, Беклемето и за първи път Осогово, където бяха обучавани деца от Кюстендил. Носителят на Световната купа в паралелните дисциплини по сноуборд Радослав Янков и неговия треньор Георги Атанасов бяха наградени от лично президента на БФСки Цеко Минев. Те получиха и специалните медали на БОК “Спортът за един мирен свят”. Най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова също беше отличена. Тя записа една победа за Световната купа в дисциплината бордъркрос във Вейзона (Швейцария), а нелепа контузия й попречи да завърши сезона още по-силно. По традиция БФСки награди най-добрите в четирите категории “сноуборд и ски-свободен стил”, “ски-алпийски дисциплини”, “ски-бягане” и “ски-скок”, както и ветерани, навършили кръгли годишнини.
IVP_5306
Президентът на централата Цеко Минев връчи на министъра на спорта Красен Кралев приз за изключителна подкрепа на Българската федерация по ски за организирането на стартовете от Европейската купа и реализирането на осмото издание на проекта “Научи се да караш ски”. С минута мълчание бе почетена паметта на трагично загиналия в пътен инцидент през ноември в Австрия главен треньор на националите по алпийски ски Драго Грубелник.
IVP_5272
Отличени спортисти за купа “България” и за купа “Надежди” в четирите направления развивани от Българска федерация по ски:

Категория “Сноуборд” и “Ски свободен стил”
——————————————
Купа “България”
сноуборд, бордъркрос
Жени – Ирен Машова
Мъже – Валентин Миладинов
– – –
Паралелни дисциплини
Жени – Теодора Пенчева,
Мъже – Радослав Янков
– – –
ски свободен стил
Жени – Ния Лисикова
Мъже – Петър Гьошарков
– – –
ски крос
Мъже – Никола Чонгаров
– – –
фристайл ски (Слоупстайл и Биг Еър)
мъже – Станислав Черешаров

Купа “Надежди”
момичета – Неда Пенчева
момчета – Борислав Стоянов

Категория “Ски алпийски дисциплини”
———————————–
Купа “България”
– Жени – Мария Киркова
– Мъже – Камен Златков

Купа “Надежди”
– Момичета младша възраст – Симона Скорбанска
– Момчета младша възраст – Константин Стоилов
– – –
– Момичета старша възраст – Елеонора Досева
– Момчета старша възраст – Кристиян Ляпев

Купа “Надежди Джуниър”
Момичета до 8 години – Катерина Ваклиева
Момчета до 8 години – Юлиан Павлов
– – –
Момичета до 10 години – Ева Стракова
Момчета до 10 години – Марк Рангелов
– – –
Момичета до 12 години – Бояна Радева
Момчета до 12 години – Александър Кръшняк

Категория “Ски бягане”
———————-
Купа “България”
– Жени – Антония Григорова
– Мъже – Веселин Цинзов

Купа “Надежди”
Девойки младша възраст – Гергана Джаджарова
Юноши младша възраст – Марио Матиканов
– – –
Девойко старша възраст – първото място поделят Елеонора Жишкина и Валентина Димитрова
Юноши старша възраст – Даниел Пешков

През този сезон БФСки връчи за първи път и Купа “Олимпийска надежда” на най-добре представилите се млади спортист в двата пола във възрастова група юноши и девойки младша възраст. Това са Ванеса Емилова и Иван Пешков.

Категория “Ски скок”
——————–
Купа “България”
Мъже – Владимир Зографски

Купа “Надежди”
юноши младша възраст – Иван Славков
юноши старша възраст – Яни Георгиев

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *