Алберт Попов: На купа “Пирин” си припомних тръпката от състезанията

7dniski.bg11.04.20161min1930

Националът Алберт Попов (“Мотен”) е най-успешният български скиор в последните години. Още преди да навърши 18 г. през август 2015 г., той вече има спечелени всички трофеи, за които може да си мечтае алпиец на неговата възраст. Аби е неколкократен носител на купа “Тополино” (б.р. неофициално световно първенство за деца), шампион на България в слалома при мъжете. Носител е и на два сребърни медала от Европейския младежки олимпийски фестивал. В началото на миналия сезон достигна до 61-о в световната ранглиста на слалом, което не е постигано от времето на легендарния Петър Попангелов. Алберт бе сред първите десет и в кампанията “Спортните чудеса” за 2015 г. на “Стандарт”. При тежка катастрофа на път за тренировка в Зьолден през ноември миналата година, Алберт счупи глезен и скула на лицето. Въпреки всички премеждия той превъзмогна болката и отново се качи на ските. Тази седмица в Банско Попов изненада приятно всички, като обяви, че иска да кара форлойфер в слалома от републиканското и в този от купа “Пирин”. Пред “Стандарт” талантът разказа как се чувства и как се бори с трудостите след инцидента в Австрия.

– Алберт, как се чувствате физически близо 5 месеца след ужасната катастрофа?
– Чувствам се супер. Малко са ми бавни краката, когато карам ски, но и това ще наваксам скоро. Трябват ми още тренировки.

– Участието ви като форлойфер на двата слалома в Банско по ваше желание ли беше?
– Категорично – да. Първо исках да си припомня тръпката от състезанията. Също така и топлото време ми позволи да си направя тренировки в реална състезателна обстановка.

– Карането ви показа, че независимо от липсата на тренировки не сте загубили много.

– Така е, но още има какво да се работи върху детайлите, защото в ските те са най-важните.

– Какво е мнението на лекарите за бързото ви възстановяване?
– Те са на мнение, че съм по-спортен тип и това е причината за бързото ми възстановяване. Също така аз стриктно изпълнявам поставената ми програма от лекарите. Според техните инструкции не мога да изпълнявам тяхната тренировъчна програма във фитнеса, ако съм бил на ски, защото краката ще са ми тежки.

– Как преминава сега един ваш ден?

– Сутрин карам ски в зависимост от това как се чувствам физически. След това правя почивка спрямо тренировката на следващия ден – колело или пъргавина. После имам разбор с отбора и се подготвям за следващия ден.

– Това еднообразие не ви ли писва?
– Не. Това ми доставя удоволствие, а щом е така, няма как да ми писне.

– Отскоро вече имате свой автомобил. С него опитвате ли се да гоните скорости като на пистата?
– По-скоро не ми е цел да съм бърз. Когато обаче карам с по-висока скорост, се чувствам някак си по-спокоен (б.а. смее се).

– По график ли върви програмата ви за завръщането в Белия керван?
– То зависи най-вече от това как ще се възстанови кракът ми. Засега не мога да кажа нищо или да дам прогноза. Според лекарите обаче през юли трябва да ми свалят пироните от глезена на десния крак и 20 дни по-късно ще мога да правя по-сериозни натоварвания.

– Сега намирате ли повече време за училище?
– Досега нямах много време за учене заради проблемите с крака. Но ми предстои по-голяма почивка и ще се отдам и на него.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *