Невероятно голям брой деца участваха в традиционния Зимен фест в Банско

7dniski.bg12.03.20161min1820

Със ски-бяганията в три възрастови групи на Банско завърши четвъртото издание на Олимпийския младежки олимпийски фестивал. Най-прогресиращият в Източна Европа зимен център предложи отлични условия и остави незабравими спомени у децата, които в продължение на три дни премериха сили в четири спорта: сноуборд, алпийски ски, ски-бягане и биатлон.

Ски-бегачите се оказаха и най-многобройни като участници. Над 90 състезатели застанаха на старт в комплекса на Бъндеришка поляна, като отново номер 1 по масовост и успехи бе отборът на Сапарева баня. Воденият от ентусиазирания треньор Райко Пенев тим спечели 5 от шестте възможни титли и отново – както миналата година – си тръгна с най-много отличия.

На тържественото закриване присъства министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който поздрави участниците и връчи отличията на най-добрите.

“Подобни състезания са много важни и полезни за откриването и развитието на младите таланти в спорта. Виждате напоследък колко успехи имаме в зимните дисциплини и е добре да не се губи връзката между поколенията, да има приемственост. Вярвам, че сред тези 330 деца тук са бъдещите наследници на днешните ни шампиони и медалисти в белите спортове – Чудесен олимпийски спортен фестивал, който се надявам да се развива и разраства от година на година”, каза още министър Кралев.

Организатори на събитието под мотото “Да открием олимпийските надежди на България” са Българският олимпийски комитет и Асоциация “Спорт в свободното време”. И двете организации имат за своя приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. Сред състезавалите се в досегашните издания вече има участници и призьори от европейски и световни младежки олимпийски надпревари.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *