Триумфът на Радослав Янков плени БФСки и БОК

7dniski.bg10.03.20161min2260

Носителят на Световната купа Радослав Янков благодари на ръководството на БФСки и спонсорите от FiBank, които са му оказали голяма подкрепа по пътя към престижния триумф.

„Успехът е на всички нас. Щастлив съм с трофея, защото той доказва че правим невъзможните неща възможни. Ние сме малък екип, но се представихме така, че в крайна сметка купата е тук, в България. Благодаря на всички, които ни помогнаха, на ръководството на БФ ски, на спонсорите от FiBank, на всички, които съдействаха за успеха,“ каза Радослав Янков. Според неговия треньор Георги Атанасов, Радо напълно е заслужил ценния трофей.

„Той се бори с години за него. Сега задачата е да направим така, че да има още елитни състезатели като Радо. За това обаче следва да привлечем повече деца, което няма как да стане без осигуряване на условия за тренировки и подготовка. Дано държавата, институциите направят така, че повече млади българи, повече деца да могат да практикуват този спорт и да следват пътя на Радо към световния елит,“ каза още наставникът.

Президентът на БФСки Цеко Минев пък заяви, че и в най-смелите си мечти не е виждал Световната купа в ръцете на българин и че постижението на Радослав Янков е сред най-значимите в историята на българския спорт.

„Радо и екипът край него направиха нещо невероятно. Те победиха традиционно велики нации в зимните спортове. Получавам обаждания от мои колеги от цял свят, които ме поздравяват и казват, че с този трофей България вече е минала в друга орбита,“ каза още Минев и апелира отново държавните институции да бъдат по-решителни в отношението си към развитието и прогреса на зимните спортове и туризма у нас. С много топли думи към носителя на Кристалния глобус се обърна и Александра Жекова.
„Стореното от Радо е невероятен успех и аз се чувствам истински щастлива с това, че Световната купа е българска.“ Сподели Жекова.
„Радо Янков записа първият си голям успех като шампион на олимпийски младежки фестивал в Хака преди 9 години“, припомни генсекът на БОК Белчо Горанов. – „От името на Българския олимпийски комитет искам да поздравя Радослав Янков, неговия треньор Георги Атанасов и ръководството на БФ ски с изключителния успех – спечелването на Световната купа по сноуборд. С огромна радост припомням, че първия си голям успех в сноуборда Радослав постигна преди 9 години, когато стана шампион на Европейския олимпийски младежки зимен фестивал в Хака(Исп) през 2007 г. Спомням си каква радост беше, всички от БОК бяхме толкова щастливи, че след десетилетия отново имаме български медал, при това златен,“ каза още Горанов.

Генералният секретар на БОК изнесе статистика, според която 60% от медалистите на олимпийските младежки фестивали след това печелят отличия и на олимпийски игри, като пожела на Радослав Янков да бъде сред тях. Белчо Горанов поздрави ръководството на БФ ски и за другите значими успехи, които напоследък записа България на олимпийски и световни форуми: двата сребърни медала на слаломиста Алберт Попов от Европейския младежки фестивал миналата зима, бронзът на сноубордиста Валентин Миладинов на завършилата наскоро Младежка олимпиада в Лилехамер, победата на Сани Жекова за Световната купа по бордъркрос миналия уикенд,“ заяви Горанов.

“Трудно може да се опишат чувствата, които ние преживяхме тези дни. Успехът на Радо е страхотен, а също така много силен сезон и от Сани, заяви Георги Бобев. – Радвам се, че с нас е и Виктор Жеков, защото успехите в сноуборда в България се дължат в голяма степен и на него, и неговия плам и ентусиазъм, за да основе с още няколко души този спорт у нас, и да го ръководи професионално. Нека да отчетем и заслугата на Чепаларе и фабриката “Орион”, която вече е част от семейството на “Амер груп”, които навремето създадоха този пълен с ентусиазъм детски тим по сноуборд, част от който бе и Радослав Янков. С подкрепата на местното ръководство, на Кръстьо Вангелов и на още доста хора се стигна до този успех сега на Радо, а и развитието на паралелните дисциплини. Желая на Радо и Сани, и техните екипи много здраве и успехи през следващите сезони”, завърши Георги Бобев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *