Сноубордистите тропнаха по масата: Искаме наш дом

7dniski.bg10.03.20161min2720

Сноубордистите да имат свой дом, какъвто имат състезателите по футбол, волейбол и баскетбол. За това апелира на днешната пресконференция на БФСки Георги Атанасов, треньор на носителя на Световната купа за 2016-а в паралелните дисциплини по сноуборд Радослав Янков. На срещата с медиите присъстваха още носителя на първия в българската история трофей Радослав Янков, водещата ни сноубордистка Александра Жекова, нейния баща и треньор Виктор Жеков, президента на БФСки Цеко Минев, заместника му Георги Бобев и генералния секретар на БОК Белчо Горанов.

„Дайте ни наш дом. Както във волейбола и баскетбола имат зали, а във футбола – стадиони, така и ние се нуждаем от свой дом – полигон за сноуборд, където да тренираме, но и където да се подготвят младите, тези, за които сега Радо е идол, които искат да станат като него и като Сани,“ каза пред журналистите Георги Атанасов.

Думите му бяха продължени от Виктор Жеков, треньор и баща на спечелилата през уикенда третата си победа за Световната купа по бордъркрос Сани Жекова.

„В сноуборда бяхме нещо като пионери когато стартирахме тази стратегия преди няколко години и успехите днес се дължат на това, че стриктно я спазвахме. Редно е да имаш точен екип, да разполагаш с повече деца, с талантливо поколение, да направиш добър подбор… След това да адаптираш методиката към съответния състезател. И още – да имаш материално оборудване и финанси, които да осигурят нормална работа Това обаче не е хич леко. Става въпрос за дълъг и сложен процес, в който и най-малкият детайл е от значение. Подцениш ли го, направиш ли компромис – веднага изоставаш от елита. Всяка година в сноуборда приемаме свой български Кодекс за сезона, който спазваме стриктно,“ каза още Жеков.

„Държавата трябва да вземе категорично решение в политиката си в това отношение. Това, което в другите спортове се осигурява от бюджета като зали, стадиони и площадки, в зимните спортове може да се направи от инвеститори… Но трябва разбиране от държавата и решително противопоставяне на тези, които източват стотици милиони за имагинерно броене на лалугери и делфини, вместо да инвестират в чиста вода и чист въздух например,“ каза президентът на БФСки Цеко Минев. Той допълни, че БФ ски прави и невъзможното да осигури подготовката на елитните състезатели в изключително скъпи спортове, като бюджетът на федерацията е осигурен 50 процента от спонсори. „По наши разчети половин милион българи се занимават активно със ски и борд спортове и е редно обществото да откликне на този интерес. Очакваме да срещнем повече разбиране от държавните институции и поне да не се пречи в стремежа да осигурим нормални условия за тези, които искат да спортуват, да са сред природата, да са следващите Сани и Радо,“ заяви Цеко Минев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *