Радо Янков: Всички са изненадани от успеха ми

7dniski.bg06.03.20161min1570

“Щастливи сме, въпреки, че малко не ми се получи, за да съм на подиума и на финала, каза Радослав Янков. – Въпреки това съм шести в последния старт, което ми беше достатъчно за големия глобус. Имаше малко напрежение преди финалите във Винтерберг, но се опитах да го пренасоча в друга посока, за да не ми влияе по време на стартовете. Знаех, че съм водач и трябва да стигна поне до четвъртфинала, което в крайна сметка се получи. Всички са изненадани, но ме поздравяват искрено”.

По-рано днес сноубордистът Радослав Янков пренаписа историята на зимните ни спортове, като стана първия български спортист в историята спечелил Световната купа. Роденият в Чепеларе талант завърши на шесто място в паралелния слалом във Винтерберг (Гер) и със спечелените 400 т стана недостижим за втория Роланд Фишналер (Ит). В генералното класиране Радо завърши с 4050 т, а италианеца с 430 по-малко. За този успех Янков постигна през сезона 2 победи, едно второ място, както и още 6, 7, 9 и 13 място за СК. Освен купата за генералното класиране Радо взе медали за второто място в подреждането в паралелния гигантски слалом и третото в паралелния.

Според неговия треньор Георги Атанасов-Джоко борбата за трофея е била наистина до последния миг.

“Така обаче е най-сладко, каза още Джоко. – Радо даде всичко от себе си през сезона. Яд ме е за последното състезание, защото можеше и да ги бие. Сега ще празнуваме, а после почваме да мислим за новия сезон”.

Президентът на федерацията Цеко Минев бе категоричен, че спечелването на големия кристален глобус от Янков е невероятен успех за българския спорт, за който не сме си и мечтали.

“Този глобус доказва по категоричен начин, че България е на картата на световните зимни спортове. Страната ни показа, че може да изгражда топ спортисти в зимните спортове”, коментира още Минев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *