Федерацията иска 10-11 квоти за Пьончан, вицето обяви поименно всички наши, които се целят в Олимпиадата

7dniski.bg30.11.20171min3870
%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2

Тежки квалификации предстоят за състезателите във всички дисциплини на федерацията по ски, разкри вицепрезидентът на централата Георги Бобев.

Той обясни, че регламентът за раздаване на квоти в тях е доста сложен, но най-късно до 20 януари ще е ясно колко наши състезатели са преминали ситото и ще пътуват за Корея.

„Принципно, тези състезатели, които имат възможности, трябва да покрият определени критерии. Във всяка дисциплина те са различни – има т.нар. национални квоти, има такива за спортисти от топ ниво, каквито са Сани Жекова и Радо Янков, въобще системата е доста сложна.

За валидна ще се смята последната ранглиста на ФИС в отделните дисциплини, която излиза през втората половина на месец януари. Така че до 20 януари повечето състезатели имат възможност да покрият критериите с показаните в турнирите резултати”, обясни Бобев.

Той посочи, че от федерацията се надяват на максимален брой квоти за Пьончан или общо 10-11, като до момента такива имат със сигурност само Радо и Сани.

„В сноуборда положението е ясно, като има възможност за още 1 виза – на Теодора Пенчева евентуално. В алпийските ски пък се възлагат надежди на Алберт Попов, Камен Златков и ветеранката Мария Киркова. Те проведоха сериозна подготовка.

В ски бягането очакваме 3-4-ма спортисти да се класират за Корея, начело Веско Цинзов, който е най-добрият ни състезател, както и Йордан Чучуганов при мъжете и Нанси Окоро, и Антония Григорова.

Едва ли има някой, който да не знае на кого залагаме в ски скока – разбира се на Владимир Зографски. Тази година той се готви с нов екип, като треньорът му е медалистът от игрите в Калгари Матиас Жупан, така че разчитаме да покаже своя потенциал още на първите стартове в Русия предстоящия уикенд. Той показва много сериозни резултати на тренировка и дано го направи и на състезание.

Имаме и още един спортист, който подкрепяме активно – бившият алпиец Никола Чонгаров, който с цената на много лични усилия и подкрепа от федерацията се бори да получи олимпийска квота в една доста конкурентна дисциплина като ски кроса. Програмата му е тежка. Само декември месец има 6 старта. Така че се надяваме всички състезатели да покажат за какво са работили и да представят достойно България този сезон”, допълни Бобев.

Вицепрезидентът на федерацията разкри състоянието на една от големите надежди в алпийските ски Алберт Попов, който претърпя травма по време на подготовката си и изпусна началото на сезона.

„Алберт получи една много нелепа травма по време на скоростна тренировка. По време на заниманието нямаше признаци нещо сериозно да се е случило, но няколко дни по-късно се получи възпаление в глезена на левия му крак, което изискваше доста време за възстановяване. Сега вече той е здрав и тренира в Скандинавия. Попов ще започне сезона си в стартове за Европейската купа след няколко дни”, обясни Георги Бобев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *